Antibiotica: Choose Wisely! Infecties en ontstekingen bij jong en oud

Regelmatig ontmoet ik jonge mensen met eczeem of acne die van de huisarts meerdere malen antibiotica hebben voorgeschreven gekregen. De acne en het eczeem zijn daarna helaas niet verdwenen of het keert terug. Begrijpelijk dat je liever geen acne en eczeem hebt. Naast een jeukende en pijnlijke huid heeft acne of eczeem invloed op het zelfvertrouwen. Wat negatieve gevolgen kan hebben in het professionele en sociale leven. Daarnaast leiden ernstige vormen van jeuk tot slapeloosheid.

Waardoor is het eczeem en de acne vorming ontstaan? Recent begeleidden we een klant waarbij eczeemvorming en jeuk ontstond na een antibioticakuur na een operatie. Het eczeem was binnen 2 maanden volledig verdwenen door een aanpassing van de voeding en gebruik van natuurlijke oliën op de huid. Normaliter zou een volgend antibioticum of hormoon zalf gebruikt zijn.

Ook pijnlijke blaasontstekingen, oogontstekingen en oorontstekingen komen vaak voor bij jong en oud. Nogal eens ontstaat er een vicieuze cirkel van steeds terugkerende infecties en een verzwakking van de persoonlijke veerkracht.

sida-cordifolia-klein

Foto: BALA door Trans Disciplinary Institute Bangalore

Invloed van antibiotica op immuniteit

De lange termijn effecten van dagelijks antibiotica gebruik kunnen pas na jaren zichtbaar worden. Een recente publicatie van Deense onderzoekers suggereert de mogelijke relatie van antibiotica gebruik en een toename van diabetes type 2. Eerdere onderzoeken toonden aan dat kinderen die voor de leeftijd van 6 maanden worden bloot gesteld aan antibiotica een grotere kans hebben op overgewicht bij een leeftijd van 7 jaar. In een grote cohort studie met een macrolide antibioticum werd een verhoogd risico op een hartaanval geconstateerd. Antibiotica kunnen een blijvend effect hebben door permanente wijzigingen in het metabolisme en soms blijvende verandering van het microbioom. Dit heeft invloed op de immuniteit van het lichaam. Een toenemend aantal mensen is gevoelig voor medicijnen.

Verhogen van de immuniteit

Alternatieve mogelijkheden om van minder levensbedreigende infecties te herstellen worden in de reguliere gezondheidssector weinig gebruikt. En dit kan anders.
Op dit moment wordt voor luchtweginfecties, die meestal van virale aard zijn, of minder gevaarlijke huidinfecties, blaasontsteking, oog- en oor ontstekingen antibiotica voor geschreven. Wanneer het marginale infecties betreft is het aan te raden om gebruik te maken van natuurlijke middelen zonder bijwerkingen zoals het gebruik van oliën en voeding afgestemd op de specifieke infectie omstandigheden. Het duurt langer voordat de infectie volledig verdwenen is. Echter het microbioom (darmflora) en metabolisme blijft intact en de immunologische weerstand van het lichaam wordt versterkt. Wanneer het lichaam gezond is komen infecties en ontstekingen minder vaak voor. Een strategie door het op natuurlijke wijze verhogen van immuniteit draagt bij aan het behoud van een gezond lichaam en wereldwijde gezondheid.

Te veel antibiotica gebruik bedreigend voor u en de wereld gezondheid!

De vorige week gepubliceerde resultaten van het European Centre for Disease Control tijdens European Antibiotic Awareness Day and the global health challenges of antibiotic resistance laten zien dat de dreiging voor antibiotica resistentie per dag toenemen. In Amerika sterven jaarlijks 23.000 mensen als een direct gevolg van bacteriële infecties rapporteert het Centers of Disease Control. In de EU zijn dit jaarlijks 25.000 mensen rapporteert het European Centers of Disease Control. Wanneer de huidige frequentie van antibiotica gebruik voortzet kan het dat in de toekomst levens bedreigende infecties zoals een bacteriële hersenvlies ontsteking of sepsis niet langer effectief behandeld kunnen worden. Ook de profylaxe van operaties en chemotherapie om bacteriële infecties te voorkomen kunnen minder effectief worden waardoor het gevaar op overlijden groter wordt.

Wat wordt uw keuze bij een volgende infectie of ontsteking?

COBALA Good Care feels Better richt zich op het versterken van de immunologische weerstand en herstel van balans. Wij begeleiden zorgorganisaties en particulieren om voor minder levensbedreigende infecties en ontstekingen antibiotica gebruik te vervangen door eenvoudige en effectieve alternatieven met een positieve impact.


Meer informatie?

Wilt u weten hoe Cobala Good Care Feels Better u kan helpen?

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *