Vitamine B12 deficiëntie, een onbekende epidemie?

Hoewel een plantaardig dieet vele voordelen heeft voor de gezondheid, kan een tekort aan een van de essentiële vitaminen voor het menselijk leven ontstaan. Vitamine B12-deficiëntie is zeer gebruikelijk bij strikte vegetariërs en veganisten die geen supplementen gebruiken.

In natuurlijke vorm is vitamine B12 alleen aanwezig in dierlijk voedsel. De weinige planten die vitamine B12 bevatten, bevatten B12 analogen en kunnen de opname van de actieve vormen van B12 blokkeren. Hierdoor neemt de behoefte van het lichaam aan de actieve vormen van vitamine B12 toe. Cobalamine, de wetenschappelijke naam voor vitamine B12, wordt opgeslagen in de lever, longen, nieren en andere lichaamsweefsels. Hierdoor kan een vitamine B12-tekort soms jarenlang niet opgemerkt worden. In verschillende vormen, speelt cobalamine een rol bij 300 enzymatische reacties die o.a. leiden tot DNA-synthese, sterke immuniteit en gevoelens van geluk.

vitamine B12 tekort makreel 800-800

Makreel bevat o.a. veel vitamine B12

Bloedonderzoeken naar vitamine B12-tekort zijn niet zo duidelijk als de testen voor het signaleren van te korten van andere vitaminen. De laatste jaren wordt met name de actieve vorm van vitamine B12 (Holotranscobalamine) in serum gebruikt als biomarker. Methylmalonzuur (MMA) en het homocysteïnegehalte in het serum worden gezien als aanvullende indicatoren voor een vitamine B12-tekort.

Wereldwijd zijn er verschillende opvattingen over de concentratie van vitamine B12 die nodig is voor een goede gezondheid. De klinische ernst van een vitamine B12-deficiëntie is echter niet altijd gerelateerd aan de concentratie vitamine B12 in het serum. Bovendien kunnen de symptomen van een B12-deficiëntie vergelijkbaar zijn met de symptomen van verschillende chronische ziekten. Medicijnen die voor chronische ziekten voorgeschreven worden, kunnen het vitamine B12-tekort verergeren.

Een verkeerde diagnose van een vitamine B12-tekort kan in dergelijke situaties voor komen.
In deze presentatie wordt een casus getoond waarin door verschillende artsen een verkeerde diagnose wordt gegeven, waardoor een ernstig tekort aan vitamine B12 is ontstaan. Het herstel van een ernstig vitamine B12-tekort vraagt om zorgvuldige begeleiding met persoonlijke integratieve zorg. Optimaal herstel kan enkele jaren duren.


Dr Carla Peeters was spreker over Vitamine B12 op VegMed congres in Berlijn

De toekomst is plantaardig. Twee jaarlijks wordt in Duitsland een congres voor artsen georganiseerd over de betekenis van vegetarische voeding op gezondheid. 24 vooraanstaande sprekers uit 6 verschillende landen presenteerden hun meest recente wetenschappelijke onderzoeken en inzichten.
http://www.vegmed.de

Vegmed Congres met Carla Peeters

De laatste jaren is een toenemende trend naar vegetarische en veganistische voeding waar te nemen. Vitamine B12 deficiëntie komt veel voor bij mensen die vegetarisch of veganistisch eten en was een belangrijk onderwerp op het congres.

Het abstract van de presentatie van Dr Carla Peeters Vitamine B12 deficiëntie, een niet herkende epidemie?, evenals de abstracts van de andere voordrachten is in het Engels gepubliceerd in het peer reviewed Karger journal Forsch KomplementMed 23 Suppl (1)V+13(2016) www.karger.com

http://vegmed.de/user/pages/03.program/_intro/FOK_S1_16_VegMed.pdf


Wilt u meer weten?

COBALA biedt screeningen voor nutriënten en biomarkers met persoonsgerichte integratieve ondersteuning naar een betere kwaliteit van leven. Preventief en voor Chronische Ziekten.

 Neem contact op

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *