Meer kwaliteit van leven voor kwetsbare mensen. Ze verdienen onze steun

Bron en gepubliceerd in: Brabants Dagblad 
Datum: 25 Mei 2020

OPINIE De lockdown is ingesteld om kwetsbare mensen te beschermen en de juiste zorg voor ­corona-patiënten te kunnen leveren. De laatste weken lijkt het virus onder controle, toch zijn de lockdown-maatregelen nog maar deels versoepeld. Het argument is de dreiging van een tweede griepgolf. Lockdown-maatregelen blijken echter negatieve effecten te hebben voor de gezondheid waardoor we juist vatbaarder worden voor ziekten.

Het is tijd om mensen met de juiste voeding en sociale contacten te ondersteunen zodat de beste bescherming en zorg voor iedereen tijdig beschikbaar blijft.

Risico op infectie

Al twee maanden hebben kwetsbare mensen geen bezoek van familie mogen of willen ontvangen. De ondersteuning van mantelzorg en vrijwilligers is weggevallen. Eenzaamheid, angst en verdriet groeit, mensen hebben geen trek in eten, en bewegen wordt steeds minder. Zorgmedewerkers moeten de zorg leveren die anders met meer mensen geleverd kan worden. Onder hen leeft de angst om zelf besmet te raken of een kwetsbaar mens te besmetten die aan de infectie kan overlijden. Het aantal patiënten met uitgestelde zorg is groot. De tijd ontbreekt voor zorg met aandacht, een moreel conflict groeit. De angst leeft in de hele maatschappij, van jong tot oud. Onderzoeken naar de effecten van de lockdown tonen negatieve gevolgen voor de gezondheid; minder gezond eten, meer binnen zitten, minder bewegen, meer roken en drinken en slechter slapen. Dit zijn juist de risico’s voor het ontstaan of verergeren van chronische ziekten. Tenminste één op de vijf kwetsbare mensen was al ondervoed vóór de lockdown. Chronische ziekten en ondervoeding maken mensen vatbaarder voor infecties.

Andere maatregelen

Door het sneller afbouwen van de lockdown-maatregelen en kwetsbare mensen te ondersteunen met extra voeding, is het mogelijk een volgende griepgolf te dempen. Zo blijkt uit onderzoek dat een juiste hoeveelheid vitamine D mensen kan beschermen tegen ernstige griepverschijnselen. ­Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt door de huid. Vooral voor ouderen, mensen met ernstig overgewicht of een donkere huidskleur kan de vitamine D-concentratie veel te laag worden. Suppletie [toevoeging, red.] kan het risico op ernstige griep verkleinen. Door angst te verlagen, sociale contacten en zonlicht ook voor kwetsbare mensen toe te staan en tegelijkertijd risico’s verkleinen door extra voeding, ontstaat bescherming. Het virus kan zo minder gemakkelijk losbarsten, er is weer plaats voor kwaliteit van leven.

Dr.ir. Carla Peeters is directeur/ oprichter COBALA Good Care Feels Better. Zij werkte jaren aan immunologie en infectieziekten en was bestuurder in de zorg. Carla Peeters is lid van de commissie Economisch Beleid en Gezondheidszorg van VNONCW-MKB Nederland.