IMMUUN SYSTEEM: HET ONDERGESCHOVEN KINDJE ANNO 2021

immuunsysteem onderschoven kindje‘NIET EEN VIRUS, MAAR EEN VERZWAKT IMMUUNSYSTEEM IS DE GROOTSTE BEDREIGING VOOR DE VOLKSGEZONDHEID’ KOPTE EEN BEKEND OPINIEBLAD. DE MOEDIGE WOORDEN KWAMEN VAN DR. CARLA PEETERS, ERVAREN IMMUNOLOOG EN OPRICHTSTER VAN COBALA. HET IMMUUNSYSTEEM BLIJKT ANNO 2021 EEN ONDERGESCHOVEN KINDJE: HET BESTAANSRECHT ZOU ZICH LIMITEREN TOT EEN TERM DIE WE ALLEEN PRE-CORONA KENDEN. ZONDE, WANT HET IMMUUNSYSTEEM IS EEN INGENIEUS MECHANISME DAT MET DE JUISTE ZORG UITSTEKEND ZIJN WERK ZELF KAN DOEN. JE MOET ER EVEN DE TIJD VOOR NEMEN, MAAR DR. PEETERS LEGT HET ONS HELDER UIT.

Wat is het immuunsysteem nu precies?

‘Het immuunsysteem is een surveillancesysteem dat door continue monitoring in het lichaam resulteert in een cascade aan reacties om gezond te kunnen blijven en ziekteverwekkers te weren. Geen enkel onderdeel van het lichaam wordt aan deze surveillance onttrokken. In het lichaam aanwezige bacteriën, schimmels, virussen, lichaamseigen cellen en eiwitten hebben ieder een eigen rol in de surveillance en bescherming. Verstoring onder invloed van “onnatuurlijke” factoren van het precaire evenwicht van dit ecosysteem kan uiteindelijk tot ziekte leiden. Het immuunsysteem is dus net zo belangrijk als de lever, hart en nieren om te kunnen overleven. De functie van het immuunsysteem is vooral bekend voor de bescherming van infectieziekten zoals onder andere het varicellazostervirus (waterpokken bij kinderen en gordelroos bij volwassenen), Mycobacterium tuberculosis (tuberculose) of Aspergillus niger (zwartschimmel). Wanneer het immuunsysteem goed functioneert kan in het lichaam geen overgroei van “nieuwe” binnendringers ontstaan. Een minder effectief functionerend immuunsysteem kan een virus de mogelijkheid bieden te ontsnappen waardoor het in het lichaam aanwezige varicellazostervirussen weer te veel kunnen worden. De huidaandoening (gordelroos) die gepaard gaat met blaasjes, jeuk, roodheid en pijn verdwijnt wanneer het immuunsysteem weer in balans is en het virus in toom gehouden wordt. Onder invloed van stress of blootstelling aan toxische stoffen kan een opleving van gordelroos optreden. Veel over hoe het immuunsurveillancesysteem functioneert is nog niet bekend. Wel wordt algemeen erkend dat het immuunsysteem ook een belangrijke surveillancerol vervult bij kanker en andere chronische ziekten zoals bijvoorbeeld reuma, diabetes en dementie. Het immuunsysteem onderscheidt twee verdedigingslinies; het innate en adaptive immuunsysteem. Het innate immuunsysteem is de eerste niet specifieke defensielinie. De huid en alle mucosale membranen van de ogen tot de darmen vormen een fysieke barrière om lichaamsvreemde stoffen en ziekteverwekkers in toom te houden…

Lees het gehele interview op Talkiesmagazine.nl 

Het artikel gaat verder in op: 

  • Het immuunsysteem staat in Nederland als nooit tevoren in de belangstelling. Toch wordt er vanuit de overheid niet aangestuurd op het beschermen van een natuurlijk werkend immuunsysteem. Kunt u dat verklaren?
  • Kinderen leren weinig over holistische geneeskunde. Dat kan en moet anders, maar hoe?
  • Ziet u een causaal verband tussen het coronavirus en het immuunsysteem?
  • Tot slot: wat zou u tegen mensen willen zeggen die vertrouwen op een goed werkend immuunsysteem?

 

 

 

 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *