Niet het aantal besmettingen, maar het gebrek aan zorgpersoneel is ons grootste probleem

Het opnieuw invoeren van de mondkapjesplicht en het handhaven van de coronapas bieden geen stabiele oplossing voor het in toom houden van het aantal coronabesmettingen, schrijft immunoloog dr. Carla Peeters in een opiniestuk. Het werkelijke probleem is het tekort aan zorgpersoneel.

Het vertrouwen in de politiek is mede door het inconsistente en onbegrijpelijke coronabeleid tot een dieptepunt gedaald, blijkt uit een recent verschenen onderzoek van de Erasmus Universiteit. Openheid, consistentie en transparantie wordt in toenemende mate vanuit de politiek gemist.

De herinvoering van de mondkapjesplicht op 6 november is daar een voorbeeld van. Marc Bonten, lid van het Outbreak Management Team, zei op 25 juni jl. in De Volkskrant dat wetenschappelijk bewijs dat de mondkapjes helpen om besmetting te voorkomen wiebelig is. RIVM-baas Jaap van Dissel was ook tegenstander van plicht, die er mede kwam onder druk van de publieke opinie.

De logica achter het coronapasbeleid ontbreekt ook volkomen. Jaap van Dissel zei op 3 november tijdens de briefing in de Tweede Kamer dat de vaccins in afnemende mate bescherming bieden voor infecties. Dit is volgens hem van 75 % teruggelopen naar 50 %. Overdracht door gevaccineerden is volgens zijn briefing ook mogelijk. Het vaccin beschermt nog wel 93 % tegen ziekenhuisopname.

Lees verder op HP / De Tijd

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *